Blog

 1. /
 2. Blog
 3. /
 4. Bez kategorije
 5. /
 6. DIZAJNER ENTERIJERA

DIZAJNER ENTERIJERA

Izrada nameštaja i samo opremanje enterijera je proces koji može biti izuzetno kreativan i zadovoljavajući. Bez obzira da li se radi o izradi komada nameštaja za vaš dom, poslovni prostor ili kao deo profesionalnog posla, postupak može biti složen.

Kako biste olakšali sam proces opremanja enterijera, angažovanje dizajnera enterijera vam u tome može značajno pomoći.

Dizajner enterijera može uneti jedinstveni pristup i inovaciju u dizajn i funkcionalnost Vašeg prostora. Dizajneri enterijera projektuju prostore, dizajniraju nameštaj, uklapaju već postojeći nameštaj u novi enterijer, kako bi sve savršeno odgovaralo prostoru, estetici i potrebama klijenata.  

Uređenje enterijera uz stručnu pomoć dizajnera enterijera/arhitekte može biti investicija koja vašem prostoru daje dodatnu vrednost i karakter, stvarajući ambijent koji je u potpunosti prilagođen vašim željama i potrebama.

Stambeni prostor Bojan Milankov - stan ZR 06

 Nekoliko ključnih koraka za saradnju s dizajnerom na projektu opremanja enterijera:

 • Estetika i funkcionalnost: Dizajneri enterijera rade na stvaranju komada koji odgovaraju određenim estetskim i funkcionalnim potrebama, uzimajući u obzir materijale, boje, teksture i oblike. Konstantno istražuju nove materijale i tehnike proizvodnje, kao i ergonomske principe kako bi osigurali maksimalnu udobnost i upotrebljivost svakog komada nameštaja.
 • Komunikacija vaših potreba: Radite zajedno sa dizajnerom na razvoju koncepta vašeg nameštaja. To može uključivati skice, 3D modele i uzorke materijala. Efektivna komunikacija je ključna u ovoj fazi kako bi se osiguralo da dizajn odgovara vašim očekivanjima i potrebama. Detaljno razgovarajte o svojim potrebama, željenom stilu, funkcionalnosti koju tražite, i bilo kakvim posebnim zahtevima. To će dizajneru omogućiti da stvori rešenja koja su prilagođena vama.
 • Dizajner će razviti koncepte i nacrte za vaše odobrenje, često koristeći 3D modele kako bi vam pomogao da vizualizujete konačni proizvod.
 • Dizajner enterijera će uzeti u obzir dimenzije i raspored vašeg prostora prilikom dizajniranja nameštaja, osiguravajući da se savršeno uklapa i optimizuje upotreba prostora.
 • Izbor materijala i dezena: Zajedno sa dizajnerom odaberite materijale i dezene koji će odgovarati vašem estetskom ukusu i biti praktični za vaše potrebe. Kada govorimo o izradi nameštaja, najbitnije je definisati od kog materijala želite da Vaš nameštaj bude izrađen, kao i koji okov želite da uklopite u Vaš nameštaj. Izbor materijala zavisi kako od toga šta ste Vi zamislili, tako i od idejnog rešenja arhitekte. Materijali i okovi koji se najčešće koriste prilikom izrade nameštaja:
 • Masivno drvo: Smatra se visokokvalitetnim materijalom za nameštaj zbog svoje trajnosti, čvrstoće i lakoće obrade. Popularne vrste uključuju hrast, jasen, bukvu, javor i trešnju. Masivno drvo je idealno za kreiranje trajnih komada nameštaja kao što su stolovi, stolice i kreveti.
 • Furnir: Tanki listovi pravog drveta koje se lepe na druge materijale poput iverice ili MDF-a. Furnir omogućava izgled masivnog drveta po nižoj ceni i koristi se za proizvodnju širokog spektra nameštaja.
 • Iverica: Izrađena od iverja lepila, iverica je ekonomičan izbor i često se koristi za proizvodnju nameštaja u kombinaciji sa furnirom.
 • MDF (Medium-Density Fiberboard): Izrađen od finih drvnenih vlakana i lepila, MDF pruža glatku površinu koja je idealna za slikanje. Koristi se za izradu ormara, polica i drugog nameštaja koji zahteva glatke završne površine.
 • OSB (Oriented Strand Board): Izrađena od velikih vlakana ili traka drva, OSB ploče su čvršće od iverice i često se koriste u konstrukcijske svrhe, ali mogu naći primenu i u izradi rustičnog nameštaja.
 • Čelik: Posebno popularan u modernom i industrijskom dizajnu nameštaja, čelik se koristi za okvire stolova, stolica, kreveta i polica zbog svoje čvrstoće i trajnosti.
 • Aluminijum: Lakši od čelika, aluminijum se koristi za izradu laganog nameštaja koji se lako premešta, često u spoljnom nameštaju.
 • Polipropilen i polietilen: Otporni na vremenske uslove, ovi materijali su česti izbor za baštenski nameštaj.
 • Akril: Proziran i estetski sličan staklu, ali mnogo otporniji na udarce, akril se koristi za izradu modernog nameštaja poput stolova i stolica.
 • Staklo
 • Često se koristi za površine stolova i detalje na nameštaju, staklo dodaje osećaj prostranosti i modernosti. Može biti ojačano ili kaljeno za dodatnu sigurnost i izdržljivost.
 • Za presvlačenje nameštaja koriste se razni tekstili, uključujući pamuk, lan, mikrofibru i kožu. Tekstil određuje izgled i osećaj nameštaja, kao i njegovu udobnost.
 • Ručke i kvake: Neophodne za otvaranje vrata i fioka, ručke i kvake dolaze u širokom spektru stilova i završnih obrada, omogućavajući prilagođavanje izgleda nameštaja.
 • Šarke: Omogućavaju otvaranje i zatvaranje vrata ormara ili poklopaca. Postoje različiti tipovi šarki, uključujući standardne šarke, „soft-close“ šarke koje sprečavaju naglo zatvaranje i euro šarke koje su prilagodljive i nude čist izgled.
 • Vodilice za fioke: Omogućavaju lako otvaranje i zatvaranje fioka. Vodilice mogu biti jednostavne, sa metalnim klizanjem, ili naprednije, sa mehanizmima za „soft-close“ ili „push-to-open“ funkcije.
 • Spojnice i konektori: Koriste se za povezivanje različitih delova nameštaja, pružajući čvrstinu i stabilnost. Ovo može uključivati kutne spojnice, ekscentrične spojnice, i spojnice za ploče.
 • Podizači za krevet: Omogućavaju podizanje i držanje baze kreveta radi pristupa prostoru za skladištenje ispod. Ovi mehanizmi mogu biti ručni ili hidraulični.
 • Klizni mehanizmi za vrata: Koriste se za vrata ormara koja se klizaju umesto da se otvaraju na šarke. Ovi mehanizmi omogućavaju efikasno korišćenje prostora i mogu doprineti modernom izgledu prostora.
 • Nogice i točkići za nameštaj: Nogice dodaju visinu i stil nameštaju, dok točkići omogućavaju lako pomeranje. Točkići mogu biti posebno korisni za teške komade nameštaja ili za stvari koje često treba pomerati, kao što su kancelarijske stolice ili pokretni ormari.
 • Brave i zatvarači: Koriste se za osiguravanje vrata ormara ili fioka. Brave mogu biti ključne za čuvanje vrednih ili osetljivih predmeta, dok zatvarači sprečavaju neželjeno otvaranje.
 • Izbor materijala zavisi od specifičnih potreba i željenog estetskog izraza. Svaki materijal ima svoje prednosti i slabosti, tako da je važno razmotriti faktore kao što su upotreba, održavanje, trajnost i cena prilikom odabira materijala za nameštaj.
 • Pri odabiru okova za nameštaj, važno je razmotriti kako će se nameštaj koristiti, kao i estetske preferencije. Kvalitetni okovi mogu znatno produžiti vek trajanja nameštaja i poboljšati njegovu svakodnevnu upotrebljivost.
Stambeni prostor Bojan Milankov - stan ZR 09
 • TEMMA TRADE DOO PETROVARADIN  ima tim dizajnera enterijera koji će svaku Vašu želju pretvoriti u stvarnost. Naši dizajneri će kreirati u dogovoru sa Vama potpuno prilagođena rešenja koja savršeno odgovaraju Vašem prostoru i potrebama, čineći Vaš prostor jedinstvenim.
 • Zakazite sastanak sa našim dizajnerima i na korak ste do savršeno uređenog prostora.

PODELITE OVAJ ČLANAK

Pročitajte ostale članke