Blog

  1. /
  2. Blog
  3. /
  4. Uređenje prostora
  5. /
  6. Kako podstaći produktivnost zaposlenih...

Kako podstaći produktivnost zaposlenih uređenjem radnog prostora

kako podstaći produktivnost zaposlenih

Svaki poslodavac želi da bude okružen vrednim ljudima voljnim da svakodnevno budu posvećeni poslu i postižu zavidne rezultate. Pitanje koje se često nameće jeste kako podstaći produktivnost zaposlenih i da li je ova ideja prevelik izazov za ostvariti?

Brojne studije pokazale su da podsticanje produktivnosti zaposlenih uređenjem radnog prostora utiče na pozitivnu promenu doživljaja života i stvari oko sebe. Uz tople boje i udoban kancelarijski nameštaj, radni prostor može postati oaza kreativnosti i inovacija u kome ne postoje granice za napredak, a to ujedno definiše sliku o vašoj kompaniji u očima poslovnih partnera i klijenata.

Zato, ukoliko želite da otkrijete kako podstaći produktivnost zaposlenih, trebalo bi da razmislite o ovih 7 elemenata koji mogu biti od važnosti pri kreiranju stimulativnog radnog prostora.

Otvoren prostor

Ne odgovara svima isto

Zajednički prostori mogu biti organizovani u različitim oblicima i formama. Ono što je važno imati na pameti jeste da ono što odgovara jednoj kompaniji ne mora nužno odgovarati i ostalim.

Svaka kompanija ima različite zahteve i kulturu poslovanja. Šta je to što je potrebno vašem timu u velikoj meri zavisi od vrste posla koju obavljaju, odgovornosti i zaduženja koje imaju, na koji način sarađuju, kojoj tehnologiji imaju pristup, itd. Pored toga, morate obratiti pažnju na strukturu prostora i budžet koji imate na raspolaganju.

Pre nego što unesete promene u poslovni prostor, morate znati koliko ste u mogućnosti da uložite u planirani projekat. Tome svakako doprinosi jasna predstava o tome koja je svrha radnog prostora, jer je to ono što je specifično za vašu kompaniju. Potrebno je odvojiti dovoljno vremena da razmislite o tome šta zaista želite da postignete i ponudite uređenjem radnog prostora, a to će sigurno smanjiti nedoumice oko toga kako podstaći produktivnost zaposlenih.

Udoban kancelarijski nameštaj

Višečasovno sedenje i rad za računarom mogu negativno da utiču na produktivnost radnika. Zato je vrlo važno da radni prostor bude opremljen kvalitetnim i udobnim nameštajem. Ergonomski nameštaj je onaj koji se prilagođava različitim potrebama i načinima rada zaposlenih, a zbog svog modernog dizajna može doprineti stilskom uređenju radnog prostora. Međutim, ono što je najvažnije jeste da je ovaj nameštaj pruža mogućnost zaposlenima da rade u položaju koji njima najviše odgovara. Samim tim, prijatnost koju osećaju dok obavljaju posao, doprinosi boljem raspoloženju i povećanju produktivnosti zaposlenih.

Osvetljenost prostora

Kompanije često dizajniraju radne prostore za direktore i druge rukovodioce sa velikim prozorima, dok ostali nemaju dovoljno pristupa prirodnom svetlu. Studije su pokazale da skučene kancelarije sa minimalnom svetlošću svakako nisu nešto što utiče pozitivno na raspoloženje radnika, a samim tim ni na efikasnost obavljanja posla. Pored toga, oni se osećaju demotivisano, umorno, nedostaje im koncentracije i inspiracije, a to u velikoj meri utiče na produktivnost zaposlenih.

Radni prostor treba da omogući prirodnom svetlu da uđe kroz planski postavljene prozore u kancelarijama i drugim prostorijama u firmi. Uticaj koji ima posredno prisustvo prirode na produktivnost zaposlenih je izuzetno značajan. Naravno, više prozora omogućiće i veći protok svežeg vazduha koji je, pored prirodne svetlosti, još jedan važan aspekt dobrog zdravlja na radnom mestu. 

Dizajn enterijera kancelarije

Open space koncept

Još jedan od elemenata koji utiču na to kako podstaći produktivnost zaposlenih jeste i uvođenje open space koncepta. Danas sve veći broj kompanija uključuje open space koncept u uređenje svog radnog prostora, jer smatraju da time olakšavaju posao i čine efikasnijom komunikaciju, i tako povećavaju produktivnost zaposlenih. Kancelarije otvorenog tipa su dinamične, pristupačne i korisne, jer zaposleni stvaraju bolje odnose i rade u timu.  Iako ovakav vid organizovanja prostora unosi modernu crtu u način poslovanja, pojedini stručnjaci napominju da postoje i određeni nedostaci. Ovakav trend otvorenog poslovnog prostora može doprineti nedostatku privatnosti, otežati komunikaciju sa klijentima, realizaciju sastanaka, telefonskih razgovora i sl.

Zato se često savetuje da prostor bude uređen tako da postoji više kancelarija sa različitim namenama. Pored zajedničkog, open space prostora, moderne kompanije treba da imaju i odvojene radne prostore koji omogućavaju zaposlenima da se odvoje od drugih i određene zadatke odrade u miru.

Zona socijalne interakcije – chill out zona

Obavljanje radnih zadataka može biti poprilično stresno i iscrpljujuće, i svakom radniku je potrebna povremena pauza, da se izdvoji iz strogo poslovne atmosfere, i rastereti svoje telo i um. Baš zato, poželjno je da zaposleni imaju organizovan prostor za odmor i relaksaciju.

To može biti trpezarija gde mogu uživati u zajedničkim obrocima ili kafi, kutak sa različitim igrama poput stonog tenisa, pikada, društvenim igrama ili pak prostora za neku drugu vrstu relaksacije poput joge, vežbanja u teretani, čitanja, i sl. Takođe, element koji asocira na odmor i opuštanje jeste voda. Prostor za relaksaciju možete ukrasiti manjom fontanom ili akvarijumom, a uživanje u prijatnom zvuku ili pogledu na dati detalj može pomoći da se zaposleni osećaju prijatno u poslovnom okruženju.

Zelenilo u radnom prostoru

Uređenje radnog prostora ne podrazumeva samo organizaciju enterijera i odabir odgovarajućeg kancelarijskog nameštaja. Potrebno je voditi računa i o tome kako oplemeniti dati prostor dekorativnim detaljima. Stoga, biljke se često biraju kao primamljiv i pristupačan dodatak dizajnu kancelarija. Zahvaljujući svojim bojama i oblicima prijatnim za oko, biljke daju posebnu notu poslovnom ambijentu, koji podstiče formiranje pozitivnog utiska kako kod klijenata i poslovnih partnera, tako i kod zaposlenih.

S obzirom na to da govorimo o okruženju gde je naglasak na obavljanju posla, potrebno je gajiti biljke koje ne zahtevaju mnogo nege. Vodite računa da li vaše biljke zahtevaju više ili manje svetlosti. Takođe, odaberite biljke koje pročišćavaju vazduh, jer okruženje koje nema dovoljno kiseonika guši organizam, negativno utiče na imunitet i izaziva umor.

zelenilo u uređenje kancelraije

Pet-friendly okruženje

Jedan od faktora koji može odgonetnuti nedoumicu kako podstaći produktivnost zaposlenih jeste i pet-friendly okruženje. Mnoge kompanije pružaju mogućnost svojim radnicima da dovedu kućne ljubimce na posao. Smatraju da to podstiče prijatnu atmosferu, zdrave i produktivne odnose između zaposlenih. Takođe, prisustvo ljubimaca može doprineti boljem usklađivanju poslovnih obaveza sa brigom o kućnim ljubimcima.

Svaki poslodavac treba da obezbedi prostor u kome će se rad odvijati u opuštenoj i zdravoj radnoj atmosferi. Naša firma nudi svojim klijentima bogatu ponudu nameštaja za moderno i kvalitetno opremanje poslovnog prostora. Stručno osoblje pomoći će vam da lako opremite svoje kancelarije i druge radne prostorije, a pritom dobijete prostor pun prirodnog svetla gde je moguće, udobnog nameštaja, prilagođenog potrebama svih zaposlenih.

Dozvolite nam da vam pomognemo u realizaciji vaših zahteva, jer sa našim umećem dizajniranja poslovnog okruženja, mi znamo kako podstaći produktivnost zaposlenih. Neke od naših dosadašnjih opremanja enterijera možete pogledati na sledećem linku i uveriti se u naše višedecenijsko iskustvo.

PODELITE OVAJ ČLANAK

Pročitajte ostale članke