Blog

  1. /
  2. Blog
  3. /
  4. Bez kategorije
  5. /
  6. 7 saveta za zdravo...

7 saveta za zdravo sedenje

7 saveta za zdravo sedenje

Da li vaš posao zahteva da sedite veći deo radnog vremena? Da li vaše radno mesto podrazumeva brojne sastanke, na kojima dugo sedite i rešavate poslovne izazove? Da li vam je nezgodno da, zbog obaveza, često pravite pauze kako biste presekli rutinu? Bez obzira na to koliko dugo vremena provodite na poslu u sedećem položaju, nakon određenog vremena mogu se javiti neprijatni bolovi u kičmi i ukočeni mišići u svim predelima tela. U nastavku, upoznaćete se sa tim šta znači zdravo sedenje i kako možete sebi pomoći, odnosno olakšati boravak na poslu.

Zbog poslovnog opterećenja i ambicioznih ciljeva, teško da imamo vremena da skrenemo pogled sa ekrana. Naravno da više angažovanja može doneti veću zaradu, ali ne smemo izgubiti iz vida važnost našeg zdravlja. Zato je važno da se upoznate sa predlozima za zdravo sedenje, kao nešto o čemu stručnjaci mnogo govore ne bi li pomogli ljudima koji su već osetili ili postoji mogućnost da osete simptome bola i neprijatnosti. 

U današnje vreme opremanje kancelarijskog prostora postalo je jednako važno kao i opremanje našeg doma. Budući da se radno vreme promenilo i da zaposleni mnogo više vremena provode na radnom mestu, jedna od primarnih stvari postalo je kreiranje udobnog i ergonomski opremljenog prostora. Takav prostor značajno može doprineti povećanju produktivnosti i uspešnosti radnika. Odabir nameštaja koji obezbeđuje prijatan boravak na poslu izazov je koji možete lakše savladati uz 7 korisnih saveta za zdravo sedenje koji smo pripremili za vas. 

Napravite pauzu – prošetajte

Ustanite, istegnite se ili prošetajte svakih 30 minuta. Ukoliko je nezgodno da se često krećete dalje od svog radnog stola, napravite nekoliko koraka oko njega, ili kada je potrebno da se konsultujete sa kolegama, nemojte ih pozivati već prošetajte do njih. Takođe, korisno za zdravo sedenje može biti istezanje tako što ćete dotaknuti prste na nogama. Dakle, sve što ne zahteva previše odstupanja od vaših poslovnih aktivnosti, ali znači za vaše telo i um.

Postavite kolena i kukove u pravilan položaj

Za zdravo sedenje važan je položaj vaših nogu. Kolena i kukove držite pod pravim uglom. Postavite kolena tako da je mala udaljenost između zadnjeg dela kolena i stolice. Takođe, noge ne smeju biti prekrštene, a stopala moraju biti na podu. Ukoliko vam je potrebna dodatna podrška, možete koristiti i naslone za noge

Podrška za leđa

Nije svako nameštaj dovoljno dobro napravljen da ima podršku za naša leđa. Vremenom, to uzrokuje neprijatnosti koje kasnije dovode do bolova, a u nekim slučajevima i povreda. Za zdravo sedenje birajte stolice koje dolaze sa naslonom za leđa i ruke. Sedenje na previše mekanim i neudobnim stolicama dovodi do toga da vam se leđa savijaju i imate pogrbljen stav. Gledano dugoročno, to može dovesti do neželjenih posledica po vašu kičmu i celokupno fizičko zdravlje. 

Investirajte u ergonomski nameštaj

Da biste pronašli idealan balans između udobnosti i funkcionalnosti važno je da uložite u opremanje kancelarije sa ergonomskim nameštajem. Kancelarijske ergonomske stolice predstavljaju inovatno rešenje za udobno i zdravo sedenje. Širok dijapazon ponude ovih stolica pruža mogućnost da pronađete kvalitetne stolice napravljene tako da drže leđa u pravilnom položaju i spreče ukočenost i bolove. Samim tim, olakšavaju vam radni dan, a vi imate dovoljno energije za ostatak dana. 

Drugo inovativno rešenje za zdravo sedenje jesu podesivi radni stolovi. Oni su mnogo više od običnog radnog stola – podesivi po visini, pružaju uslove za udobniji radni dan, dok menjate položaje svog tela. Zahvaljujući njihovoj fleksibilnosti, vi podešavate visinu prema vašim potrebama, što znači da ćete češće menjati položaj tela, odmoriti svoja leđa i održati pravilno i zdravo sedenje. 

Ergonomski nameštaj je odlično rešenje za produktivniji, uspešniji i zdraviji radni dan. 

Masaža je pola zdravlja

Ako i vama sedenje na neudobnoj stolici predstavlja problem, a šef ne planira da ulaže u opremanje prostora ergonomskim nameštajem, vreme je da za sebe obezbedite jastuk u vidu masažera ili neki drugi tip masažera. S obzirom na to da je produktivnost proporcionalna sreći, momenti terapeutske masaže mogu učiniti da se osećaj stresa smanji, a vi osećate prijatnije. Zdravo sedenje ne podrazumeva samo udoban nameštaj, već ulaganje i u mentalno zdravlje i opuštanje.

Pravilno ustajanje

Verovali ili ne, za zdravo sedenje važno je i kako ustajete iz sedećeg položaja. Kada ustajete iz sedećeg položaja, prvo se primaknite ivici stolice i onda se lagano podignite i stanite na noge. Poželjno je da izbegavate savijanje u struku.

Hranite se zdravije

Kako biste sačuvali svoje zdravlje, a doprineli zdravim navikama, najmanje što možete da učinite je da usvojite zdravu ishranu, punu proteina i vlakana. Jedite puno voća i povrća, a ograničite unos šećera. Pijte bar 1-3 litre vode na dan, kako biste održali dobar nivo hidratacije, a kako odrediti precizniju količinu vode koju treba da popijete, možete pročitati na klikom na link. Sve ovo je značajan faktor koji utiče na zdravo sedenje, odnosno na održavanje zdravih navika po pitanju fizičkog i psihičkog zdravlja.

Preduzimanje pravih mera za zdravo sedenje i izbegavanje dugih sati sedenja treba da bude svima važno. Nepravilan položaj tela na duge staze prouzrokuje nelagodnost i pojačane simptome bola. Naših 7 saveta za zdravo sedenje može biti odlična polazna tačka za promene u vašim ustaljenim radnim navikama. Kompanija Temma trade može vam pomoći u pronalasku idealnog nameštaja za kvalitetno opremanje kancelarije. Naši stručnjaci uputiće vas u pozitivne strane ovih komada nameštaja, a pritom pružiti savet kako da kreativno opremite svoj prostor.

PODELITE OVAJ ČLANAK

Pročitajte ostale članke