Blog

 1. Home
 2. /
 3. Blog
 4. /
 5. Bez kategorije
 6. /
 7. Kako izabrati materijal za...

Kako izabrati materijal za kuhinje po meri

Kako izabrati materijal za kuhinje po meri

Želite da osmislite i napravite svoju kuhinju, ali ne znate odakle da počnete i koji je materijal za kuhinju po meri najbolja opcija? Ne brinite, na pravom ste mestu. Uz naše savete lako ćete savladati sve korake i priuštiti kuhinju koja vam u potpunosti odgovara. 


Ono što treba da imate u vidu jeste položaj prostorije i njene dimenzije, da imate jasnu sliku kako kuhinja treba da izgleda kada je završena. Takođe, važno je i to da znate koji materijal za kuhinje po meri je najadekvatniji za izradu vaše. U poslednje vreme postoje brojni stilovi uređenja kuhinje koji su popularni: retro kuhinja, kuhinja minimalističkog stila, ruralna kuhinja, i sl. Ukoliko nemate ideju, potražite na internetu ili stranicama kompanija koje se bave prizvodnjom kuhinja po meri.

Pre nego što se upoznate sa tim koji materijal za kuhinje po meri može da bude dobar izbor, potrebno je da obratite pažnju na nekoliko dodatnih sitnica.

Početne pripreme za izradu

Kao što smo pomenuli, pre nego što krenete da birate materijal za kuhinje po meri, važno je da upoznate prostor u kome će biti smeštena kuhinja.  Dimenzije prostora, položaj prozora i vrata, kao i utvrđivanje pozicija svih strujnih i vodoinstalacija, može vam značajno olakšati realizaciju ideje. Na taj način, imaćete jasnu i preciznu sliku o tome gde šta treba da se nalazi od kuhinjskih elemenata i pratećih uređaja, a da ne vršite dodatne intervencije.

Dalje, ako planirate da postavljate ugradnu tehniku (npr. ugradna rerna ili šporet), svaki taj aparat mora da poseduje uputstvo za ugradnju, na osnovu čega ćete znati kako da odaberete i obradite materijal za kuhinje po meri.

Klasičan ili moderan stil

Još jedna stavka pre nego odaberete materijal za kuhinje po meri, jeste da odlučite da li želite modernu ili klasičnu kuhinju. Naravno, kuhinja treba da oslikava vaš stil i da se uklapa u sliku vašeg doma. Klasičan dizajn odiše jednostavnošću i svedenim linijama, a odiše toplinom i vraća nas u neka ranija vremena. Za izradu ovakve kuhinje najčešće se bira puno drvo, koje je sinonim za izdržljivost. Zato su one ujedno i simboli kvaliteta i dugovečnosti. 

S druge strane, savremene kuhinje su za one koji više vole minimalistički stil, uz maksimalnu funkcionalnost, bez previše detalja. Materijal za kuhinje po meri ovog stila je iverica ili medijapan. Pored toga, moderne kuhinje često odlikuju i jarke boje, kao nešto što treba da oplemeni prostor i istakne detalje.

Detalji koji prave razliku

Odabor okova za kuhinju po meri je nezaobilazna stvar. U okov za nameštaj spadaju spojnice za nameštaj, bravice za ormariće, razni amortizeri, i sl. Ove elemente majstori često ne smatraju važnim kao materijal za kuhinje po meri, pa često stavljaju najjeftinije i slabijeg kvaliteta. Ovaj sitan detalj može značajno da doprinese celokupnom izgledu vaše kuhinje, tako da ne gubite to iz vida.

Najbolji materijal za kuhinje po meri – širok izbor za svačije potrebe

Ukoliko ste se već odlučili za izradu kuhinje po meri, važno je da se malo informišete o karakteristikama dostupnih materijala, i da ne birate materijal samo po izgledu ili lepoti. Namena i česta upotreba samog prostora i elemenata zahteva trajne i otporne materijale, zbog čega je ključno pravilno odabrati materijal.

 • Kuhinje po meri od drveta: jedan od najkvalitetnijih materijala za izradu jeste puno drvo. Odlikuje ga dugovečnost – ovakve kuhinje traju i nekoliko decenija, a mogu se obnavljati više puta. Sa njim dobijate rustičan izgled, pa ukoliko niste ljubitelj ovakvog stila, možete se opredeliti za nešto savremenije poput medijapana. Ono što može biti nedostatak ovog materijala jeste da šire se i skupljaju u zavisnosti od spoljašnjih uticaja.
 • Kuhinje po meri od medijapana: još jedan zahvalan materijal za kuhinje po meri. Odlikuje ga otpornost na toplotu i vlagu, a ujedno je povoljniji od punog drveta, što ne znači i manje kvalitetan. Postoji širok izbor boja i dezena, tako da smo sigurni da ćete naći idealan dizajn za svoju kuhinju po meri. 
 • Kuhinje po meri od iverice: kao materijal za kuhinje po meri iverica je najmanje kvalitetan, ali i najjeftiniji materijal. U toku obrade, oblaže se folijom od čijeg se tipa i izdržljivosti razlikuju i tipovi ovog materijala. 
 • Kuhinje od iverice možete praviti u prostorijama koje ne koristite svakodnevno. Iverica nije otporna na vodu i zbog čestog kontakta sa njom može doći do njenog ubrzanog propadanja. 
 • Kuhinje po meri od mermera: ukoliko ste pristalica luksuznog izgleda, onda sa odabirom ovog materijala nema greške. Prilično je jednostavan za čišćenje, a odaće utisak elegancije i stila. Jedino je potrebno obratiti pažnju da površina ne dođe u kontakt sa npr. limunskom kiselinom, jer to može dovesti do korodiranja. 
 • Kuhinje po meri od keramičkih pločica: keramika je odličan materijal za kuhinje po meri. Vrlo tvrd i izdržljiv materijal, idealan za postizanje modernog, minimalističkog stila. Keramičke pločice dolaze u raznim veličinama, bojama i teksturama. Vodootporne su, pa je idealno da ih postavite kod sudopere. Otporne su na ogrebotine i kojekakve mrlje, a vrlo lake za održavanje.

Uređenje doma zahtevan je posao, ali donosi mnogo zadovoljstva. Jedno od centralnih mesta za porodična okupljanja jeste kuhinja. Svako od članova porodice bar jedan deo dana provede u njoj. Zato, važno je da pažljivo planirate svoju novu kuhinju, razmislite o nameni, stilu i dizajnu, kako bi dobili praktičan i prijatan prostor. Kompanija Temma trade nudi kompletno opremanje kuhinje, zajedno sa tehnikom i svim pratećim komponentama. Pozovite nas ili posetite neku od naših poslovnica, a naši stručnjaci će vam odgovoriti na sva vaša pitanja.

PODELITE OVAJ ČLANAK

Pročitajte ostale članke