Blog

  1. /
  2. Blog
  3. /
  4. Bez kategorije
  5. /
  6. Kako osmisliti radni prostor...

Kako osmisliti radni prostor za saradnju – izazovi i mogućnosti

Kako osmisliti radni prostor za saradnju - izazovi i mogućnosti

Konvencionalne sale za sastanke ili tradicionalni, jednodimenzionalni kancelarijski  prostori nisu više model po kome kompanije rade na transformaciji svojih organizacija. U savremenom biznis svetu, naglasak je na timu koji međusobno komunicira i zajednički realizuje ideje. Radni prostor za saradnju podrazumeva ljude koji podstiču jedni druge da budu bolji i efikasniji u onome što rade.

Ljudi napreduju u okruženjima koji su fokusirani na saradnju i gde članovi tima imaju osećaj da pripadaju nečemu većem od njih samih. Radni prostor za saradnju treba aktivno da podstiče grupnu dinamiku i komunikaciju. Samim tim, dobijate radnu atmosferu koja promoviše zdrave radne odnose, ravnopravno učešće i efikasnost zaposlenih. S obzirom na to da saradnja uključuje timski duh i stilsko uređenje kancelarije, dizajneri pažljivo pristupaju ovom pitanju. Trude se da uključe različite elemente kako bi dizajn određenog enterijera ponudio udobnost, karakter, ali i podstakao produktivnost i timski rad.

Dobra vest je da postoji mnogo jednostavnih trikova da odgovorite na ove izazove i istražite različite mogućnosti da uredite radni prostor za saradnju, a mi ćemo vam ukratko predstaviti neke od njih.

Namena prostora

Iako dele zajedničku karakteristiku, svaka kancelarija ili radni prostor za saradnju su jedinstveni – dizajnirani su da zadovolje svakodnevne potrebe određene kompanije, ali i da podstaknu komunikaciju bez vidljivih prepreka. Posvetite vreme da pravilno razmotrite i isplanirate prostor. Ono što predstavlja izazov jeste činjenica da ono što odgovara jednoj kompaniji ne mora nužno da odgovara i drugoj. Različiti oblici i forme prostora zahtevaju prilagođavanja samom prostoru, kao i delatnosti koja se obavlja.

Radni prostor za saradnju treba da se razvoja u skladu sa potrebama tima. To znači, kvalitetno osvetljenje, pokretne zidove ili pak nameštaj koji se lako prilagođava datim potrebama. 

Svakako je vredno na obostranu korist uključiti zaposlene u ovaj proces. Pitajte ih koji su neki od njihovih zahteva ili potreba, jer to vam može dati korisne povratne informacije i olakšati odgovor na dati izazov.

Udoban i funkcionalan nameštaj

Moderne kancelarije ponudile su prostranost i formu koja je laka za uređivanje i održavanje. Ako osmislimo radni prostor za saradnju kao praktičan, sa moderno dizajniranim nameštajem, osvežićemo prostor i uneti novu energiju. Ovo je izazov koji, a sreću, ima brojne mogućnosti za idejna rešenja.

Opremiti prostor modernim nameštajem ne znači samo pogoditi stilsku notu. Komadi nameštaja, pored estetike, treba da ponude i funkcionalnost koja je u službi zdravlja i zadovoljstva radnika. Pronalaženje kvalitetnog kancelarijskog nameštaja je ključno za stvaranje produktivnog radnog okruženja u kome je svima boravak prijatan. U tu svrhu uvek se možete osloniti na nabavku ergonomskog nameštaja.

Elektropodesivi stolovi su postali neizostavan deo modernog i dinamičnog poslovnog sveta. Njih odlikuju različite funkcije podešavanja, stabilnost i kvalitet. Zadovoljiće sve standarde modernog poslovanja jedne kompanije, od zdravlja do stila. Takođe, dizajn možete upotpuniti sa podesivim radnim stolicama, koje nude podršku za celokupno telo, kao i funkcije podešavanje visine i nagiba.

Oplemenjivanje prostora: podsticanje čula

Kako učiniti prostor prijatnim za boravak? Kako odati utisak tople atmosfere, bez preterivanja? Evo nekoliko predloga za vas.

Priuštite svojim zaposlenima prirodne izvore svetlosti. Uredite radni prostor za saradnju tako da ima dovoljno prozora kao izvora prirodnog svetla. Uticaj koji ima posredno prisustvo prirode i prirodne svetlosti na produktivnost zaposlenih je izuzetno značajan. Smanjiće se dotok svetlosti koji je naporan za vid, što će olakšati obavljanje posla. Pored toga, poznato je da boje imaju pozitivan uticaj na učinkovitost, kao i komunikaciju među ljudima. Boja vam može biti dobar partner za oživljavanje i unosa energije, jer kada se dobro uklope u sam dizajn, budite sigurni da ćete dobiti radni prostor za saradnju u kom će uživati svako.

Takođe, unesite malo umetnosti, jer umetnička dela mogu da inspirišu i motivišu zaposlene. Umetnost može biti pokretač razgovora, a uz to daje lični pečat vašem poslovnom prostoru. Ne zaboravite na biljke kao dekorativni element. One su interesantan dodatak estetici enterijera, a doprinose i kvalitetu vazduha, osvežavanju prostora i umanjenju stresa.

Kako spojiti odmor i rad?

Poslovni prostor je sinonim za radnu atmosferu, ali tokom osmočasovnog radnog vremena, zaposleni treba da naprave pauzu i uživaju sa kolegama. Momenti neobaveznih razgovora među kolegama nakon gustog rasporeda obaveza doprinose boljem raspoloženju i uspešnosti. Ako želite da imate radni prostor za saradnju, razmislite i o uređenju kutka za relaksaciju zaposlenih. Ovo može biti trpezarija gde zaposleni mogu da uživaju u zajedničkim obrocima i kafi, prostorije za društvene igre, poput pikada ili pak zone za sportsku rekreaciju, pout stonog tenisa ili jogu. Širok je spektar mogućnosti, a ono što vam može pomoći u realizaciji jeste da pitate svoje zaposlene za neke predloge.

Raspoloživi budžet

Kod svakog renoviranja ili kreiranja novog dizajna važno je da, pored bavljenja gorenavedenim pitanjima, znate sa kolikom budžetom raposlažete. To je možda i najveći izazov za svakog. Širok dijapazon mogućnosti za uređenje poslovnog prostora i fleksibilnost koju mogu da pruže, ukazuju na to da je osmisliti radni prostor za saradnju održiva opcija za velik broj kompanija. Razmotrite to koliko ste spremni da uložite u projekat. Ako transformacija donese vredne promene u prostoru, a vaši zaposleni ga lako usvoje i pravilno koriste, vrlo brzo ćete ubrati plodove svojih investicija.

Izazova je mnogo, ali mogućnosti je ipak više! Ukoliko planirate da napravite promene svog poslovnog prostora, sve možete započeti jednim telefonskim pozivom. Pozovite našu kompaniju Temma trade kako bismo ugovorili sastanak ili nas posetite u nekoj od naših poslovnica. Tim naših stručnjaka pomoći će vam da lako i brzo odgovorite na izazove koji su pred vama. Pažljivo pratimo želje klijenata i osluškujemo vaša očekivanja, kako bismo na pravi način oblikovali prostor u kome vi rado boravite.

PODELITE OVAJ ČLANAK

Pročitajte ostale članke