Blog

  1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Bez kategorije
  6. /
  7. Radni sto i stolica...

Radni sto i stolica za đaka – kako napraviti pravi izbor

radni sto i stolica za đaka – kako napraviti pravi izbor

Polazak u školu velika je promena za dete, ali i novo životno iskustvo za čitavu porodicu. Svaki roditelj želi da njegovo dete bude uspešan i zadovoljan đak, što podrazumeva pripreme i podršku na mnogim nivoima. Da bi uspeli u svojoj nameri, roditelji treba da obezbede podsticajno i funkcionalno okruženje gde će budući školarac imati sve što muje potrebno da iskoristi svoje potencijale. Ovaj kutak za učenje i rad uglavnom se sastoji od osnovnih elemenata kao što su radni sto i stolica za đaka, ali i nekih drugih elemenata koji će učiniti da se dete oseća prijatno.

Kupovina radnih stolova i stolica za đaka važan je momenat na početku školovanja. Deci je zanimljivo da učestvuju u aktivnosti koja podrazumeva oplemenjivanje njihovog prostora, jer će tako stvoriti još veću povezanost sa samom prostorijom. Pored toga, podiže se samopouzdanje, a početak nove etape u životu doživeće kao trenutak kada i ono postaje ,,veliko’’ i  donosi neke važne odluke. 

Kako školovanje odmiče, domaći zadaci postaju sve veći deo detetove svakodnevice. Značajan deo svog vremena izvan škole deca provode za radnim stolom učeći, pisajući, crtajući, radeći domaće zadatke. Zato njihovo radno okruženje treba da bude kvalitetno dizajnirano, kako i navode neke od studija. Radni sto i stolica za đaka treba da budu visokog kvaliteta i da u potpunosti odgovoraju nameni. Zato smo pripremili kratak vodič kako bismo vam pomogli u toj nameri, obraćajući pažnju na sledećih 5 faktora. 

Veličina sobe

Soba koja raste sa detetom pažljivo i pametno se planira. To planiranje je samo strpljenje i poverenje u sam proces. Važno je da se svaki detalj predvidi na početku, kako bi se lakše odredilo njegovo mesto, položaj i namena. Radni sto i stolica za đaka na neki način zauzimaju centralno mesto u sobi. Sama veličina prostorije biće vam vodilja u pogledu odabira veličine radnog stola i stolice. 

Veći prostor podrazumeva i veće komade nameštaja, ali kao dobra alternativna opcija jesu i stolovi sa skladišnim prostorom i točkićima, radi lakšeg pomeranja i korigovanja položaja. Takođe, uverite se da se uz odabrani radni sto dobro uklapa i stolica za đaka, odnosno da ima dovoljno prostora za pomeranje stolice u svim pravcima.

Pozicija nameštaja

Teško vam je da odredite lokaciju nameštaja? Ne znate po čemu da se orjentišete? Ne brinite, lako je. Samo se orjentišite prema svetlu u prostoriji. Još bolje ako imate izvor prirodne svetlosti, pa radni sto i stolica za đaka mogu biti blizu prozora, što ujedno obezbeđuje lepši pogled. Jedna mala napomena – neka svetlost dolazi sa strane stola, kako bi se izbegao odsjaj na ekranu. 

Naš savet je da prilikom planiranja sobe nacrtate skicu koja ima postavku nameštaja prikazanu u prostoru iz ptičije perspektive. Kroz taj crtež biće vam lakše da postignete optimalan raspored i odredite gde radni sto i stolica za đaka treba da stoje kako bi odgovarali vašem detetu.

Ergonomski nameštaj za lakšu prilagodljivost

Kada govorimo o prilagodljivosti, postoji nekoliko stvari na koje je potrebno obratiti pažnju. Pre svega, potrebno je podesiti adekvatnu visinu kako bi radni sto i stolica za đaka bili prilagođeni uzrastu deteta. Učenje za stolom u trpezariji ili dnevnoj sobi nije preporučljivo. Takvi stolovi i stolice su ili previsoki ili preniski za decu, pa će njihov položaj tela biti narušen. Neadekvatna visina stola i stolice mogu dovesti do napetosti u predelu vrata, leđa i nogu, što nije dobro za osobu koja je još u vek u periodu razvoja. 

Pobrinite se da laktovi deteta budu u nivou radnog stola. Ramena treba da su opuštena i ravna, podlaktice delimično oslonjene na sto. Stolica za đaka mora pružiti kvalitetnu potporu celom telu. Naslon stolice mora da pruži dobru potporu leđima, pre svega lumbalnom delu. Noge treba da budu paralelne sa podom, sa stopalima koja dodiruju pod ili su oslonjena na oslonac za nogu. 

Stolovi podesive visine i ergonomske stolice mogu biti odlično rešenje za postizanje gorenavedenog. Zahvaljujući opcijama podešavanja visine, elektropodesivi stolovi doprinose smanjenju zdravstvenih problema vezanih za dugo sedenje. Mališanima mogu biti interesantni, jer sada mogu da kombinuju sedenje i stajanje, što je olakšavajuća okolonost kada dete ima malo više energije i dugotrajno sedenje mu nije prijatno. Pored toga, ergonomske stolice predstavljaju inovatno rešenje za udobno i zdravo sedenje. Širok dijapazon ovih stolica za đaka pruža mogućnost da pronađete kvalitetne stolice napravljene tako da obezbede svu željenu podršku. 

To podrazumeva elemente kao što su nasloni za ruke, visina i dubina sedišta, kao i okretni mehanizam. Nasloni za ruke pružaju deci više mesta za odmor ruku i pomažu da postignu udoban položaj tela. Sedište koje se podešava gore-dole po visini, kao i po dubini, pomoći će deci da pravilno sede i dođu do svog stola bez napora. Uz to, ako stolica za đaka ima mogućnost zaključavanja mehanizma, to će osigurati da često okretanje i vrpoljenje deteta ne pređe u naviku i odvrati im pažnju od radnih zadataka.

Materijal za izradu 

Ukoliko radni sto i stolica za đaka imaju zanimljiv dizajn izrađen u veselim bojama veća je šansa da ih oni privuku i podstaknu da više vremena provode za istim. Ali, nije samo reč o dizajnu. Kvalitet materijala za izradu su svakako važni faktori koji utiču na postizanje dugotrajnost i funkcionalnost samog nameštaja. 

Materijal koji se koristi u konstrukciji radnih stolova i stolica za đaka je vrlo važan. Ljudi se uglavnom opredeljuju za drvene stolove, jer to je primarni materijal za izradu većine radnih stolova. Međutim, možete sa sigurnošću odabrati laminirane stolove (stolove napravljene od iverice ili medijapana), kao i kvalitetne metalne stolove. 

Kada je reč o stolicama, uverite se da je podloga izrađena od visokokvalitetne pene, a sama tkanina, kojom je obložena, prozračna i laka za čišćenje. To će vam značiti, jer školarci često vole da užinaju ili grickaju nešto dok rade na zadacima. Isto tako, naslon koji ima stolica za đaka treba da održava protok vazduha i udobno oblikuje telo.

Pravilno podešavanje radnog stola i stolice

Poželjno je i korisno da roditelji detetu obezbede ugodan položaj za sedenje tako da ono ne povlači ramena dok radi. Ukoliko to primetite, ili je stolica preniska, ili visina stola previsoka. Adekvatno podešavanje visine znači da radni sto i stolica za đaka su prilagođeni individualnim kakrakteristikama i udobni za korišćenje. 

Obratite pažnju na nekoliko stvari. Pre svega, detetova stopala treba da su u potpunosti oslonjena na pod, noge da formiraju prav ugao, a ivica stolice se ne urezuje u zadnji deo kolena. Visina sedišta treba da odgovara visini kolena deteta, a leđa da su oslonjena na naslon. Ako je stolica za đaka pravilno podešena, onda prelazite na podešavanje radnog stola. Ploča stola treba da se nalazi odmah ispod lakata radi optimalnog podešavanja visine. Ruke treba da budu opuštene i da formiraju prav ugao.

Početak školske godine je odličan momenat da podstaknete radne navike svog deteta, bez obzira da li je početnik ili je več uveliko đak. Koji je bolji način do uređivanja njegovog ličnog prostora za rad. Posle vremena koje je provelo u školi, ono oseća potrebu za svojim kutkom, a ujedno mu je potreban i prostor za obavljanje obaveza, odlaganje knjiga i drugog pribora. Kako bi uživalo u samom prostoru, potrebno je da dete bude uključeno u proces opremanja. Dete će se osećati prijatnije i sigurnije ako ga okružuju omiljene stvari – radni sto i stolica za đaka, uz dekoracije koje su sami birali. 


Kreiranje prostora za rad nije teško, traži samo malo strpljenja, volje i kreativnosti. Ako želite da na što bolji način opremite kutak za svog školarca, pregledajte ponudu za nameštaj na stranici Temma trade kompanije ili nas posetite u nekoj od poslovnica u Novom Sadu ili Beogradu.

PODELITE OVAJ ČLANAK

Pročitajte ostale članke